Solid State Drive (SSD) ya da Türkçe adıyla Katı Hal Sürücüsü terimini bilgisayarla biraz alakanız varsa mutlaka duymuşsunuzdur. Ama çoğunuzun konuya tam anlamı ile hakim olduğunu zannetmiyorum.
İşte bu yazı dizisinde sizleri en doğru ve ayrıntılı bir şekilde SSD üniteleri hakkında bilgilendirmeye çalışacağım.
NEDEN SSD DISK TERCİH ETMELİYİZ.
Hız.. Hız.. Hız..
Tabii ki bir SSD ünitesine terfi etmenin ya da hali hazırda SSD ünitesi olan bir bilgisayar modelini tercih etmenin için hız dışında başka sebepleri de var ama temel sebep çoğu kullanıcı için SSD ünitelerinin sunduğu inanılmaz performans farkı. Örnek vermek gerekirse 1 dk da açılan bir PC, SSD ile 10 saniyede açılabiliyor.
SSD üniteleri klasik disklere göre çok daha sağlam ve güvenilirdirler. Bunun sebebi ise klasik sabit diskler gibi hareket eden bir parçaya sahip olmamalarıdır. Altta iki disk türünün mekanik yapısını karşılaştıran bir resim görüyorsunuz;

Gördüğünüz gibi SSD hiçbir hareketli parça içermezken, klasik sabit disk hareket eden –dolayısıyla arıza yapmaya çok müsait– pek çok parça barındırıyor. Ve bu parçalar o kadar hassas ki insan nasıl olup ta bozulduklarına değil bozulmadıklarına şaşırıyor. Örneğin altta, disk ve ondan verileri okuyan okuyucu kafa arasındaki mesafe bir insan saçının kalınlığından bile daha yakındır. Gördüğünüz gibi okuyucu kafa aklın alamayacağı kadar diske yakın çalışıyor; (İnsan saçının çapı yaklaşık 40 000-60 000 nm‘dir. Günümüz disklerinde disk ile okuyucu kafa arasındaki mesafe ise sadece 10 nm‘dir!) Şimdi dizüstü bilgisayarınızı çalışır durumda iken hafifçe bir yere çarptığınızı düşünün! Bu bile çok önemli verilerinizi barındırdığınız diskinizin bir anda kullanım dışı kalmasına sebep olabilir…
Oysa SSD üniteleri 1500g ye kadar darbelere dayanabilirler. Hareketli parçalar içermedikleri için mekanik arıza ihtimali sıfırdır. Ancak en zayıf noktaları elektriksel zararlarda bozulma ihtimalleri çok yüksek ama HDD lerde bu oran SSD ye göre yine daha fazla…
Lafı da çok falza uzatmaya gerek yok aslında SSD ler HDD ye göre ;
1- Çok daha haifitir
2- Çok daha az elektrik harcarlar
3- Sıcaklığa dayanıklıdır ve neredeyse hiç ısınmazlar
4- Sessizdirler.
5- 10 kat daha hızlıdır.
Peki o zaman neden bilgisayar üreticileri veya bizler neden SSD li bir bilgisayar almıyoruz? Sebep çok basit aslında maliyet…
Malesef SSD ler HDD ye göre çok daha fazla pahalıdır. Bu yüzden maliyet nedeni ile şuan çoğu kullanıcı ve firma HDD diskler ile devam ediyor.Ama siz performans ve dayanıklılık arıyorsanız SSD lerden şaşmayın…
SSD ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Birinci dikkat edilmesi gereken konu, şuan piyasada SSD disk satan çok fazla marka var siz siz olun adını hiç duymadığınız veya güvenirliğine inanmadığınız kişilerden veya firmalardan SSD disk satın almayın çünkü SSD disklerde firma çok önemli, kalite ve garanti açısından. İkinci dikkat edilecek nokta ise bence en önemlisi yazma ve okuma hızı…
HDD lerde performans açısından dönüş hızı ( 5400 RPM ve 7200 RPM gibi ) ve ön belleği ne kadar önemli ise SSD disklerde de okuma ve yazma hızı çok daha önemlidir. Tercihiniz hep okuma ve yazma hızı yüksek olanlar ve okuma yazma hızı birbirine eşit olanlar olmalıdır.Örnek verecek olursak
- 480GB için : 535MB/saniye okuma hızı /445MB/saniye yazma hızı
- 240GB için : 530MB/saniye okuma hızı /440MB/saniye yazma hızı
- 120GB için : 530MB/saniye okuma hızı /400MB/saniye yazma hızı
Sonuç olarak 5-6 senelik bir bilgisayarınız varsa ve performans sorunları yaşıyorsanız ve de yeni bir bilgisayar alamıyorsanız sizin için en uygun çözüm yolu bilgisayarınıza SSD disk takmak olacaktır.