BİLGİSAYARLAR İNSANLARIN DUYGULARINI VE NASIL TEPKİ VEREBİLECEĞİNİ TAHMİN EDEBİLİR Mİ ?

Artık bilimkurgu alanı değil, bilgisayarlar artık ne hissettiğimizi ve gerçek duygularımızı analiz edebiliyor – söylediklerinden bağımsız olarak.

Seattle merkezli AI start-up SilverLogic Labs , insanın duygularını insanın nasıl tepki vereceğini veya davranış göstereceğini tahmin edebilecek şekilde analiz edip algılayan bir duygu tanıma teknolojisi geliştirdi.

Şirket, bu teknolojinin duyguları ve insan motivasyonlarını “mevcut diğer teknolojilerden daha doğru tahmin edebileceğini” iddia ediyor.

Algoritması, küçücük, neredeyse keşfedilmemiş insan hareketlerine bakıyor ve o kişinin nasıl hissettiğini araştırıyor. Belirli bir bağlamda “duyguların ne anlama geldiğini” anlamayı sağlıyor

Teknoloji, mülakatlar, odak grupları ve basın konferansları ya da yasal ifadeler gibi halka açık ortamlar gibi özel ortamlarda gösterilen bir dizi insan duygusuyla ilişkili yüz hareketlerini analiz ederek çalışıyor

Bu algoritma İnsanları seyrediyor ve sonra her seferinde duygu dilimini başkalarıyla karşılaştırarak insanların TV’yi izlerken nasıl hissettiğini belirlemeye çalışıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İngiltere’de Gogglebox TV programı TV şovlarını izleyen bir dizi izleyiciyi gösteriyor. Her bir programa tepkilerini görebilir ve ne hissettiklerini kolayca tespit edebiliyor. Bu bilgilerin canlı TV izlememizi izleyen pazarlamacılar için ne kadar güçlü olabileceğini düşünün.

Duygu tanıma teknolojisi, sevinç, güven, korku, sürpriz, keder, tiksinti ve öfke ile ilişkili ince “mikro-ifadeler” davranış özelliklerine odaklanıyor ve bu özelliklerle ilişkili insan önyargısını ortadan kaldırıyor

Ardından, bir ‘duygusal puanı’ içeren bir rapor oluşturmak için her yüz jestini veri tabanı görüntüleriyle karşılaştırıyor. Bu piyasa, piyasa araştırması için veya gazetecilik, kolluk amaçları için halka açık bir görüntünün arkasındaki insan düşüncesini ölçmek için kullanılabiliyor.

Müşterilere pazar performansının doğru tahminlerini sağlamak için deterministik modelleme kullanılabiliniyor.

SilverLogic Labs, bu tür teknolojilerin yoğun güvenlik veya savunma ortamlarına ek bir güvenlik boyutu ekleyeceğini söylüyor.

Size doğru koşan biri, bunu yapmak için tamamen farklı motivasyonlara sahip olabilir. Kötü niyetli olabilirler, sizi tehlike için uyarıyorlar ya da sadece yardım da isteyebilirler.

Sınır koruması, havaalanları ve diğer ulaşım kontrol noktaları, yüksek değerli sorgulamalar ve diğer ulusal güvenlik uygulamaları, insanların motivasyonlarını doğru ve hızlı bir şekilde hesaplamak için duygu tanıma teknolojisinden yararlanabilir.

Sağlık uzmanları, bir kişinin bunama gibi hastalık veya rahatsızlıktan muzdarip olup olmadığını analiz edebilir veya algılayabilir veya bir kişinin uyuşturucu veya alkol bağımlılığı olup olmadığını tespit edebilir.

Aynı zamanda, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar için ilaç kullanan birinin aslında ilaçlarını aldığını analiz edebilir.

Eğitim dünyasına da fayda sağlayabilir. Teknoloji, dersi anlamalarını sağlamak için öğretmenin söylediklerini öğrencilerin tepkilerini analiz edebilir. Bu, toplam öğrenme süresini azaltabilir ve sınıftaki verimliliği artırabilir.

Medya endüstrisinde, odak gruplarının TV pilotlarını izleyerek ve duygularını izleyerek pazar araştırmalarını ilerletebilir.

Bir kişinin ilgisini çekebilecek kanallara duygusal tepki yakalamaya ve analiz etmeye çalışmak, analiz edilmesi zor olan beceriksiz veri kümeleri verebilir. Müşteri davranışını doğru bir şekilde tahmin etmek zordur.

Bu teknoloji bize pek çok yönden yardımcı olabilir. Duygu tanıma teknolojisi, parmak izlerimiz gibi geleneksel biyometrinin ötesine geçer. Duygularımızı çözebilir ve biz yalnız olduğumuzu düşündüğümüzde nasıl davranacağımızı tespit edebiliriz, ki bu da biraz Big Brotherdünyasına benziyor .

Ancak pazarlamacılar, arzumuzu belirttiğimizi bile fark etmeden önce, bize daha da hedeflenmiş mesajlar vermek için bu bilgiden faydalanacaktır.